Comfort soup: pappa al pomodoro

maandag 29 augustus 2011

De eerste keer dat ik deze soep at was zo'n 10 jaar geleden in Florence. Ik was net te laat aangekomen in mijn hotel om met de rest van de gasten mee te kunnen lunchen. Of ik dan een portie van het personeelseten wilde? Met afstand het lekkerste wat ik er de hele vakantie heb gegeten! En geloof mij: dat lag niet aan de kwaliteit van de rest van de maaltijden.

Deze stevige tomatensoep, of eigenlijk tomaten/broodpap, is ontstaan uit praktische overwegingen. Italiaanse huisvrouwen gooien niet graag eten weg. Dit recept is dan ook ontstaan, doordat vrouwen restjes oud brood en/of tomaten op wilden maken. Het is dus eigenlijk een variatie op het Hollandse kliekje. Niet iets wat men normaal aan gasten zou voorschotelen. Gelukkig zie je het de laatste jaren steeds vaker op menukaarten verschijnen.

Wat zo lekker is van dit recept is dat het eigenlijk allemaal niet zo nauw komt. Als de basisingrediƫnten maar kloppen, zijn de verhouding verder afhankelijk van je eigen smaak.
Benodigdheden voor ongeveer 4 personen:
    • brood (Hoewel de soep een prima manier is om oud brood op te maken, kan het uiteraard ook met vers brood gemaakt worden. De enige vereiste is dat het wit brood met een stevige korst is, zoals pain rustique of ciabatta.)
    • 2 blikken gepelde tomaten, eventueel ook een paar verse of wat cherry tomaten
    • kleine ui of sjalot
    • 2-4 tenen knoflook 
    • verse basilicum
    • bouillon (kip of groente)
    • Parmezaanse kaas
    • olijfolie
    • peper
    • zout
  • Snij/scheur het brood in grove stukken (zo'n 5 centimeter), gooi deze in een kom en doe er ongeveer een liter bouillon bij (ik gebruik zelf altijd kippebouillon, maar voor de vegetarische variant mag het natuurlijk ook groentebouillon zijn).  Belangrijk is dat al het brood goed nat wordt.
  • Snipper een klein uitje of sjalot en 2-4 tenen knoflook (het aantal laat ik altijd afhangen van het wel of niet hebben van afspraken de volgende dag) en bak deze in een scheutje olijfolie tot ze glazig zijn. 
  • Gooi er eventueel een handje kapot gescheurde verse basilicumblaadjes bij.
  • Hierna kunnen de tomaten erbij. In ItaliĆ« worden natuurlijk verse tomaten gebruikt, maar in Nederland zijn deze toch een stuk minder lekker. Gebruik twee blikken gepelde tomaten en gooi er voor wat meer bite een paar verse bij (ook lekker: wat geroosterde cherrytomaatjes)
  • Bak heel even aan tot de tomaten zacht zijn en gooi dan het brood erbij. Laat ongeveer een kwartiertje pruttelen. 
  • Voor een iets dunnere pap kun je er nog wat bouillon bij doen.
  • Serveren met wat Parmezaanse kaas (liefst lekker grof geraspt), gescheurde basilicum, verse peper, zout en een flinke scheut olijfolie eroverheen.  






0 reacties :

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Needle in the Haystack All rights reserved © Blog Milk Powered by Blogger